ÖZEL EĞİTİM SINIFI

19.10.2023 64

19-10-2023

Özel Eğitim Sınıfı Nedir?

Okul ve kurumlarda, durumları ayrı bir sınıfta eğitim görmeyi gerektiren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için yetersizlik türü, eğitim performansları ve özellikleri göz önünde bulundurularak, özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş sınıflardır.

Özel Eğitim Sınıfı Nasıl Açılır?

Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda ayrı bir sınıfta eğitim almalarına karar verilen özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için resmi ve özel okullarda il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi doğrultusunda Valilik oluru ile özel eğitim sınıfı açılır.

Özel Eğitim Sınıf Türleri

1. Özel Eğitim Sınıfı (Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik)

- Birleştirilmiş sınıf uygulaması ile eğitim yapılır.

- Öğrenciler ilköğretim programını takip ederler. Öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak BEP hazırlanır.

- Sınıf mevcudu en fazla 10 öğrenciden oluşur.

- Öğrenciler BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda bazı dersleri ve sosyal etkinlikleri diğer akranları ile bir arada yaparlar.

- Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için açılan sınıflarda birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar ve beşinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar dersler özel eğitim öğretmeni tarafından okutulur.

- İlkokulda açılan sınıflarda din kültürü ve ahlak bilgisi, ortaokulda açılan sınıflarda din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi alanlarına ilişkin dersler ile meslek dersleri ilgili alan öğretmenleri tarafından okutulur.

- Alan öğretmenleri tarafından okutulan derslere özel eğitim öğretmeni de ders işlenişine destek vermek üzere katılır.

- Özel eğitim sınıflarında ders, tenefüs, yemek ve diğer etkinlik saatleri bakımından bünyesinde açıldığı okulda uygulanan programa uyarlar.

2. Özel Eğitim Sınıfı (Otizm-Hafif)

- Birleştirilmiş sınıf uygulaması ile eğitim yapılır.

- Sınıf mevcudu en fazla 4 öğrenciden oluşur.

- Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler için açılan sınıflarda birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar ve beşinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar dersler özel eğitim öğretmeni tarafından okutulur.

3. Özel Eğitim Sınıfı (Orta/Ağır Düzeyde Zihinsel Yetersizlik)

- Birleştirilmiş sınıf uygulaması ile eğitim yapılır.

- Yetersizlik türüne göre hazırlanmış özel eğitim programı uygulanır.

- Orta veya ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için açılan sınıflarda ilköğretim kademesinde özel eğitim uygulama okulu haftalık ders çizelgesi uygulanır.

- Öğrencilerin başarısının değerlendirilmesi , takip ettikleri programın uygulandığı özel eğitim okullarındaki değerlendirme ölçütlerine göre yapılır.

- İlkokul, ortaokul ve lise kademesinde dersler özel eğitim öğretmenleri tarafından okutulur.

4. Özel Eğitim Sınıfı (Otizm-Orta/ağır)

- Birleştirilmiş sınıf uygulaması ile eğitim yapılır.

- Yetersizlik türüne göre hazırlanmış özel eğitim programı uygulanır.

- Orta veya ağır düzeyde otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler için açılan sınıflarda ilköğretim kademesinde özel eğitim uygulama okulu haftalık ders çizelgesi uygulanır.